Menneske plukker bønner

Ulike kaffetyper

Det finnes to hovedtyper kaffebønner: Arabica og Robusta. Arabicabønner dyrkes i Latin- Amerika, Øst-Afrika, Arabia og Asia.

Robustabønnene dyrkes i Vest- og Sentral-Afrika, gjennom Sør- Øst Asia, og til en viss grad i Brasil. Bønner fra ulike land eller regioner kan vanligvis være preget av forskjeller i smak, aroma, fylde og syrlighet. Disse smaksegenskapene er avhengige av regionen hvor kaffen dyrkes, men også av genetisk underart og prosessering. Arabicabønner er dyrest å produsere og har høyere kvalitet enn Robusta.

I Norge er nesten all kaffe som selges Arabica, kun 2 % av all import er robusta. Det benyttes Robustabønner i enkelte espressoblandinger, fordi Robusta har en kraftigere smak enn Arabica.

Kaffeproduksjon

Vi har stor respekt for de som plukker, produserer og kvalitetssikrer kaffen vi drikker. Kaffebærene som likner kirsebær, vokser på små kaffetrær. Først er de grønne og blir røde når de er modne. Det er steinen/kjernen i kaffebæret som er selve kaffebønnen (to bønner i ett bær).

Bærene på samme tre modnes til forskjellig tid og det meste av kaffebærene håndplukkes. Håndplukkes fordi kaffebærene modnes til forskjellig tid og vokser i ulendt terreng, bratte skråninger og steder der det er dårlig infrastruktur. Innhøstingen må skje manuelt. Det er stort sett bare på de store plantasjene i Brasil at innhøstingen også kan foregå maskinelt. Etter at kaffebærene er plukket fra trærne blir fruktkjøttet og hinnen fjernet, slik at selve kaffebønnen kommer frem. Denne prosessen kan foregå på to måter – tørr og våt. De to prosessene gir ulik karakter på kaffen. Når fruktkjøttet vaskes bort før tørkingen, kalles kaffen vasket. Når fruktkjøttet sitter igjen ved tørkingen, kalles kaffen uvasket eller soltørket.

Bønnene renses maskinelt for skallrester, og knekte, uutviklede eller misfargede bønner. Fortsatt skjer rensingen noen ganger for hånd. Til sist sorteres bønnene etter størrelse og andre egenskaper som er viktige for kvaliteten. Det kaffebonden sitter igjen med, er grønn kaffe eller rå- kaffe som den også kalles. Dette er den kaffen som eksporteres til resten av verden. Kaffeinnkjøpere er spesialister i sitt fag og det er disse som kvalitetssikrer og tester rå- kaffen før innkjøp.

Nå er Kaffen klar til å brennes, dette gjøres hos små og store kaffebrennerier, før den blir pakket og kommer ut til oss som forbrukere.

Kos deg med kaffen!

0