Kaffebær på et tre

Hvor kommer kaffen fra?

Det var i Etiopia, i regionen Kaffa, at kaffens historie startet.

I Etiopia vokser kaffetreet vilt, og historien sier at på 500 tallet, var det en gjetergutt ved navn Kaldi, som oppdaget kaffe og kaffens virkning. Kaldi observerte at geitene ble energiske når de spiste bærene fra en spesiell busk. Gjetergutten ble nysgjerrig og smakte selv på disse bærene. Han ble også oppkvikket, og det hjalp han med å holde seg våken om nettene.

Kaldi fortalte dette til noen munker som begynte å koke bærene fra kaffeplanten. Da fikk de også erfare koffeinets oppkvikkende effekt. Mye senere i begynnelsen på 1200 tallet i Jemen, startet de å brenne kaffekjernen (bønnen). Kaffeplanten spredte seg til Sør- Øst Asia (Java) og India og senere ut i verden, til tropiske strøk rundt ekvator.

På 1600 - tallet kom kaffen til Europa. Da startet vi med å importere rå- kaffe fra de kaffedyrkende landene. Vi regner med at kaffen kom til Norge ca. 1624, og var den gang en luksusvare som var forbeholdt de velstående. Det var først på 1800 tallet at kaffen ble utbredt og at den ble en folkedrikk for oss nordmenn. Kaffe utviklet seg til å bli en viktig sosial drikk over hele landet, og vi er i dag sammen med finner og svensker det mest kaffedrikkende folket i verden. Kaffe er verdens nest største handelsvare etter olje.

0